Det här med att vakna

framåt två-tre på om nätterna och inte kunna somna om utan lite wapp-qruising känns ganska förnedrande. Men alla har vi ju våra snuttefilfar. Och en positiv bieffekt är att jag numer kan sova ända till sju-tiden på morgonen. Härligt.

Och det som var förnedrande igår är hett idag. För vissa även igår. Mark my words: snart kommer vi kollektivt vika ner tubsockor över vristhöga sneakers. Vi kommer tycka det är hett.


och en till:

unndeutsch

Jag har en ny favoritblogg

Quatts.


De talar om insomningssvårigheter

och det är säkert nog så jobbigt. Men vi då? Som vaknar i dödströtta i svinottan och inte kan somna om? Vem tycker synd om oss? Visst, visst, att vara morgonpigg är något som premieras i vårt samhälle. Men detta har ingenting med pigg att göra. JAG ÄR STUDENT! JAG VAKNAR NOLLFEMTJUGOMFEM! DET ÄR INTE OKEJ!

Jag ser fram emot en lång ineffektiv dag innan jag får gå och lägga mig. Jag kanske borde försöka hålla mig vaken förbi midnatt den här gången. I morgon ska jag på arbetsintervju. Håll då tummarna att jag är glad, fokuserad och utsövd. Magi, någon?

Blåser det högervindar så gör det.

När jag stapplade ur sängen sju imorse satte jag på radion. Det skulle jag aldrig ha gjort, för det var morgon-ekot och arbetsmarknadspolitik och högervindar.

Moderaterna, eller förlåt Aliansen, vill tydligen återinföra arbetsstugorna, de där social/kontrollinrättningarna där man satte arbetslösa, missbrukare och allmänt onyttiga personer. För hundra år sedan. Sven-Ove Littorin, arbetsmarknadsministern, har kommit med ett förslag som innebär att de som varit arbetslösa mer än 450 dagar ska anvisas "samhällsnyttig sysselsättning". Exempelvis ska man kunna placeras på Basta arbetskollektiv, som i vanliga fall arbetar med missbrukare.

Kopplingen är solklar för Littorin: Han menar att de som är arbetslösa under lång tid ofta någon form av svårigheter som handikapp eller psykosociala problem och för dem Basta, "med sitt tydliga individfokus" ett himla bra ställe att vara på. Om inte Basta skulle passa, kan "de här personerna" få anställning i någon ideell organisation med hjälp av lönebidrag eller hos Samhall.

Smart gubbe det där. Traditionell. Bunta ihop dem allihop, psykfall, missbrukare, arbetslösa, spetälska. Som man alltid har gjort. Har man varit arbetslös ett år är man diskvalificerad, och kan placeras på en ideell organisation eller Samhall. Vilka ideella organisationer tänker han på, förresten? Rädda Barnen? RFSL? Amnesty? Det är en av mina våtaste drömmar att få jobba på en NGO. Man kanske skulle ta och bli långtidsarbetslös? Och få pappa staten att betala lite lönebidrag på kuppen. Verkar ekonomiskt, efter miljardskattesänkningar för di arbetsföre.

Alltså, att moderaterna är Ondskan kommer liksom inte som en chock. Det riktigt otäcka tycker jag var ekots speakerröst, som fortsatte: "För helt vanliga personer som bara fastnat i långvarig arbetslöshet tror Littorin på en annan lösning än placeringen i jobb- och utvecklingsgarantins sista steg, nämligen nystartsjobb." (Nystartsjobb är anställningar där arbetsgivaren inte behöver betala arbetsgivaravgift första året.) Det måste alltså påpekas att det finns några helt vanliga personer som "bara" fastnat i långtidsarbetslöshet också. Snacka om att låta högern sätta agendan för nyhetsrapporteringen. 

Argumentationen är en smula grumlig, men känns igen: Långtidsarbetslös =oftast psykosociala problem = passar i missbruksvården. Arbetslös+helt vanlig = passar inte i missbruksvården men måste reas ut. Well, let me tell you something, högeretablissemanget. Hela arbetsmarknaden kryllar av människor med missbruksproblem och  psykosociala svårigheter. DE ÄR HELT VANLIGA PERSONER.  Och att underkänna människor på grund av arbetslöshet (kan bero på ganska mycket) är jävligt oekonomiskt.

(A just det, han pratade om "handikappade" också. Att funktionshindrade personer inte är väldigt vanlig syn på arbetsplatserna beror på strukturell diskriminering, och det kommer inte att åtgärdas med individfokuserad pedagogik i något spinnhus. )

Jag blir så jävla arg och tänker att snart SNART måste motreaktionerna från vänster  komma.


Dagens felsägning

 "Jag äter enligt näringslivets rekomendationer."

Jojo. Man är väl trendkänslig, blåser det högervindar så gör det.

Så kan man ju också tänka

Mina släktingar ICA-handlarna berättar om hur kundrelationerna skötts tidigare om åren. Den förra ägaren köpte in ICA-kalendrar, bara så att det räckte åt kunder som handlade tillräckligt mycket. De som verkade åka in till Grisslehamn för ofta fick ingen kalender, som straff.

ICA-kalender? Jo, ni vet den där lokalanpassade reklamkalendern med lite fakta om traktens fornminnen/djurliv/företagande uppblandad med säljargument för ICA-produkter, som de brukar få slänga efter folk, eller mig åtminstone. Sådana ransonerades alltså till de kunder som handlade tillräckligt mycket. De som ingen fick skulle skämmas.

Det kan man tänka på, nästa gång man går på valfri stockholmsgata och svär mellan tänderna åt gatuförsäljarna av telefoni/världssamvete/frisersalonger. Att det kan vara lite olika med maktrelationerna.

Stönet från vildmarken

Man är avstressad, har gott om tid. Därför att man är på landet./Men man är på landet. Så jävla paradoxalt.

Det jämlika informationssamhället

På Norrtäljebussen inser jag att jag inte tagit med mig någon bok, och fastnar i wapträsket. Nu har jag bättre bloggkoll än jag haft på mycket länge, och jag undrar livligt hur det kommer yttra sig på min telefonräkning.

Gravdansen för essensen

För att vara en person som ägnar mycket energi åt att ifrågasätta Natuurlighet och Essenser och sånt har jag haft fruktansvärt många betänkligheter inför att börja äta ångestdämpande medicin. Man vill ju vara sig själv liksom.

Eller inte.
För nu har jag äntligen lyft luren och haft samtalet, och nu är ett recept på väg hem till mig. Och bortsett från att jag är rätt nervös* så är jag så himla, himla lättad. Nu jävlar ska jag göra mer än att ta mig fram. Och utgångsläget är inte det sämsta, för nu är det vår och spännande projekt och hoppingivande framtidsutsikter (Genus C! Genus C!) och kärlek.
____________________________________________________________________________________


*Tänk om jag inte vill ligga? Äh, det skulle aldrig hända MÄJ.