Kommer det alltid att vara såhär?

"Så har det varit och så kommer det alltid att vara. Det kan du aldrig få bort, men visst kan det bli bättre. Det är ju inte bara så att du skämtar om bögar, du skämtar om allt. Katastrofer, om judar, om dvärgar och all. Det är inte frågan om att man tycker illa om någon för det"

Glen Hysén, Prides invigningstalare i dagens City.

Jo alltså, många inom HBT-communityt VILL bygga allianser med antirastiska organisationer, funkisrörelsen och andra rättighetsrörelser. Normkritik står ganska högt på dagordningen för många av oss/er. Det har bara inte avspeglats i valet av invigningstalare till homokalaset.

Förutom ordföranden och kanske Mona Sahlin får invigningstalaren alltid mest press i samband med festivalen. Oavsett om det är invigningstalarens uppgift att representera organisationen eller inte, så kommer det uppfattas som att hen gör det. Att välja någon som tycker det är naturligt att bög- jude- och "dvärg"-skämt förekommer i omklädningsrum är antingen oerhört klantigt eller bara jävligt slappt.

Jag har vänner som jobbar inom Pride, även inom styrelsen, och ni gör ett fantastiskt jobb. Men ärligt talat, nu är det dags att sluta tro att invigningstalaren måste vara del i heterokändisetablissemanget. Och framförallt är det dags att börja kolla att invigningstalarna åtministingen är lite insatt i rättighetsfrågor.

Basta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback